Prínosy prírodných sacharidov pro naše zdravie - cícer, fazuľa, šošovica
Publish date:
16 April 2019Vedeli ste, že denný príjem kalórií zo sacharidov predstavuje 50-60% dennej potreby dennej kalorií? Vedeli ste, že sú hlavným zdrojom energie pre naše telo?
Cícer, šošovica a biela fazuľa sú súčastou takzvaných dobrých sacharidov, ktoré sú prospešné pre naše telo najmä kvôli pomalému vstrebávaniu. Cícer je vynikajúcim zdrojom vláknin a je bohatý na antioxidanty. Šošovica je taktiež veľmi dobrým zdrojom vláknin, ktoré pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu. A nakoniec fazuľa, ktorá beztukovým zdrojom bielkovín s vysokým obsahom horčíka.
Čo sú takzvané dobré sacharidy?
Dobré sacharidy nazývame tie sacharidy, ktoré sú schopné sa pomaly rozkladať a tým poskytovať konštantný pomer energie po dlhú dobu. Najviac pomáhajú odstranovať z teľa škodlivé toxíny, znižujú hladinu cholesterolu a udržuje ideálnu telesnú hmotnosť.
A čo sú to “zlé” sacharidy?
Cestoviny, koláče a sladené nealkoholické nápoje môžu spôsobiť veľké uvoľnovanie inzulínu v tele, čo môže zvýšiť hladinu cholesterolu v krvi, čo vedie k zvýšeniu rizika kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky.
Na záver, uhľohydráty zohrávajú dôležitú úlohu v zdravej výžive. Celkové vylúčenie z našej stravy je chybou, stačí vybrať len tie dobré.