O chutných a zdravých dezertoch
Publish date:
16 April 2019"Dezerty sa nedostanú do žalúdku, idú priamo do srdca". To je veta, ktorú radi hovoríme po dobrom dezerte. Tento druh občerstvenia uspokojuje naše chuťové poháriky, na čom nám zrejme záleží viac ako na skutočnosti, aká je jeho výživová hodnota. To môže alebo nemusí uspokojiť naše nutričné potreby.
Doslova sa dezert mohol dostať "priamo do srdca" množstvom cukru, ktorý obsahuje. Je dobre známe, že strava bohatá na cukor môže zvýšiť riziko obezity, cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb, ako je arteriálna hypertenzia, dyslipidémia atď.
V prípade, že sa staráme o naše zdravie a chceme si vychutnať zdravý a dlhý život, je ideálne zvoliť si vyvážený a zdravý jedálníček. Napriek tomu, že cukor je prítomný vo väčšine potravín, pre ľudské telo je najhorším nepriateľom hlavne biely, rafinovaný cukor.
Ľudské telo preberá potrebné cukry (glukózu, fruktózu) z ostatných druhov potravín: celozrnných obilnín (celozrnný chlieb, ryža, celozrnné cestoviny, zemiaky, ovos, jačmeň, raž), zeleniny (fazuľa, hrach) a ovocie.
V skutočnosti sa odporúča obmedziť spotrebu cukru na 30 g / deň u žien a 40 g / deň u mužov.
Ak chceme obmedziť príjem cukru, a napriek tomu si chceme vychutnať lahodný dezert, musíme sa rozhodnúť pre nerafinovaný cukor, ktorý má aj vyššiu nutričnú hodnotu.
Zmrzlina, vafle, cukríky, želé cukríky a koláče môžu byť nahradené ovocím (ideálny nápad na dezert) alebo ovocným jogurtom. Nehovoríme o hotových výrobkoch, ktoré obsahujú značné množstvo cukru, ale o tých, ktoré si môžem vyrobiť sám.
Skvelá voľba pre zdravý dezert je jednoduchá: grécky jogurt s pridaným čerstvým ovocím alebo ovocným džemom.
Aké sú výhody ?
Ak si vyberieme dezert s gréckym jogurtom, má väčšie množstvo bielkovín a tým poskytuje aj dlhší pocit sýtosti. Okrem toho obsahuje oveľa menšie množstvo cukru, rovnako ako čersté ovocie alebo ovocný džem.
Ďalšou voľbou pre zdravý dezert je práve puding. Na jeho získanie nepotrebujeme prášky, môžeme použiť celý rad potravín, ktoré majú absorpčné vlastnosti tekutín a ktoré dosahujú konzistenciu podobnú pudingu.
Vedeli ste, že chia semienka sú ideálne pre prípravu zdravých pudingov?
Okrem toho,že sú bohaté na vlákniny, majú vlastnosť absorbovať tekutinu a tým vytvárajú hustý krém, ktorý dáva dlhší pocit sýtosti. Chia puding je ideálnou voľbou pre dezerty a môže sa pripravovať s mliekom na báze živočišného alebo rastlinného mlieka v rôznych kombináciách: s čerstvým ovocím, ovocným džemom, arašidovým maslom atď.
S takým veľkým výberom možností je ľahké pripraviť a vychutnať si zdravý dezert! Nezabudnite, potrebujeme vyživovať nielen naše telá, ale aj duše!
Iulia Hadarean
Výživár, dietológ