Kel kučeravý - favorit amerických milionárov
Publish date:
16 April 2019Spoločne s jeho farbou – od zelenej až po fialovú, s hladkými alebo zvlnenými listami, ktoré sú príbuzné s rumunskou kapustou, brokolicou, karfiolom alebo kelom brussel. Kel kučeravý je jednou z najvýživnejších potravín na svete.
Svoju povesť si získal oprávnene, pretože hovoríme o potravine s extrémne vysokou nutričnou hodnotou. V porovnaní s inými druhmi alebo jedlami, kel ponúka oveľa viac výhod. Nie je náhodou ,že ho obľubujú aj manhattanskí milionári a jedia ho každý deň a na každú príležitosť. Informoval o tom aj známy denník New York Times.
100 gram kelu má len 50 kcal a preto má nízku hodnotu energie. Kel je bomba vitaminov aj mineralných látok ak vezmeme do úvahy že táto superpotravina má v sebe na 100 gram kelu 300% potrebného denného obsahu vitamínu A, a 200% denne potrebných vitamínov C. Obsahuje 1000% nevyhnutných vitamínov K (vitamín K je nevyhnutný na zrážanie krvi)!
Okrem toho je kel zdrojom vápnika (14% - s veľmi dobrou absorpciou), draslíkom (13%), meďou (14%) a horčíkom (39%). Preto ha nazývame aj balíkom vitamínov a minerálov. V podstate kel má viac vápnika ako mlieko a viac vitamínu C ako pomaranč. Toto všetko z nej právom robí superpotravinu.
Štúdie identifikovali 45 rôznych flavonoidov (medzi nimi kaempferol a quercetin) v kely s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Antioxidanty sú prítomné vo vysokom množstve. Ďalej beta-karotén (prekurzor vitamínu A), vitamín C, flavonoidy, polyfenoly. Všetky bojujú proti oxidačnému stresu, starnutiu buniek, kardiovaskulárnym ochoreniam, arteriálnej hypertenzii a sú to antivírusové a antidepresívne látky.
V záujme udržania vitamínov sa odporúča konzumovať kel surovom stave ( umyté maximálne 5 minút pod prúdom vody), varené alebo dusené (znova po dobu maximálne 5 minút). Dlhodobé tepelné spracovanie predstavuje riziko straty vitamínu C a antioxidantov.
Okrem toho spotreba kelu umožňuje znižovanie hmotnosti, pretože má vysoký obsah vláknin a veľké množstvo vody. Ponúka dlhotrvajúci pocit sýtosti, ktorý je užitočný, keď chcete prísť o niekoľko kilogramov. Ak chcete schudnúť čo najviac, musíte ho konzumovať najmenej 2 alebo 3 krát týždenne. Vďaka vysokým obsahom vitamínov a minerálov sa ale odporúča konyumovať kel denne.